2007/11/28

Special: 阿半定理


p.s. 有無人記得這個數學迷思原來的名字?
Kong Khong Chang © (welcome non-commercial copies)

15 comments:

Justin said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Zeno's_paradoxes#Achilles_and_the_tortoise

Anonymous said...

geometric sequence!!XDD

Kongkee said...

多謝justin & anonymous! 那些deal with 無限的命題,總是令人很著迷的!

Kongkee said...

以前有一本叫科學的愛情的漫畫,就畫過Achilles and the tortoise的故事,當然那是搞笑版,

sean said...

我在youngpost見過!! 仲狂傳閱俾同學睇 xDDDD 凡見到有野跌落黎就會想起physics學的 free falling heehee...

hokuto said...

到底,呀半大過左會唔會成為半個偉大的科學家呢?

ReungS said...

岸和田~
好睇 XD

arttacker said...

應該係 The dichotomy paradox,雖然差唔多
有本書係叫《Motion Paradox》,就係講o個三個 paradox
另外,莊子亦有「一尺之椎,日取其半,萬世不竭」之說(不過唔涉及運動)

江記,如果你對deal with無限o既命題有興趣o既話,不妨去 wikipedia 睇o下有關 countable infinity 同埋 uncountable infinity o既o野
其實係數學o野,用數學o既定義而非直觀去處理「無限」呢個概念,幾過癮(簡單o的講,數學上無限都可以分「等級」)

Anonymous said...

在中一個年借左一本關於哲學的書,裏面都有這條問題的,不過到現在都想不到個答案,唉~/-\

貓草 said...

半真係得意喇

話時話waiming個頭!
都係一半半架woh

果林 said...

阿半這樣穿校服,好像中東地區的民族~~
天氣轉,小心著涼呀

anf said...

股市係咪都係咁架
好勁!

TSW,或鄧小樺 said...

〈嚇啦啦啦〉 夏宇

於是他們唱歌:嚇啦啦啦
於是他們唱歌:嚇啦啦啦
雖然他們保持矜持他們
唱歌:嚇啦啦啦

他們並不更淫猥,在怨懟之後,
親愛的,溫柔的,在反射著彼此的光
的眼中,面對面的,命定
而嚴謹的

於是他們唱歌:嚇啦啦啦
於是他們唱歌:嚇啦啦啦
他們也許將永遠

不可能遇見,如果根據數學:
日取距離之半,再取其半
再半、再半……永遠不可能
擁抱:不停分割下去的空間
嚇啦啦啦
嚇啦啦啦
嚇啦啦啦

註:一尺之棰
日取其半
萬世不竭
莊子 [天下]

——《腹語術》

阿半露出哲學的尾巴了!!換來好大回響!簡明數學問題萬歲!

Kongkee said...

我讀書時,數學是好渣的,好多concept都唔明,但可能就係因為咁,後來找回一些科普書來看,反而很有趣。推介simon singh的“費馬大定理”,關於一道幾百年都沒有人解破的迷題,經過怎樣的數學變革,終於⋯(賣關子:P)
還有他之前寫的「碼書」,講密碼戰爭的也很好看

TSW,或鄧小樺 said...

simon singh個本呢,其實係武俠小說來的,好睇到訓唔著!所有數學家都係癲架!

話時話呢,江記你呢個科普嘗試,如果一路做落去,可以打開兒童及家長市場都唔定喎!